Monday, March 19, 2018

APA JADI JIKA SEMUA ORANG JADI JUTAWAN?

Sumber:Google

Cuba bayangkan kalau semua orang di Malaysia malam semalam Allah bagi
RM 10,000,000.00 setiap seorang terus ke dalam akaun bank.


Bangun pagi ni, kita cek akaun melalui CimbClicks, punyalah terkejut sebab ada
rm10 juta dalam akaun. Kita pun merancang untuk masukkan duit dalam pelaburan, bagi emak dan ayah, bayar hutang, beli kereta baru, beli rumah baru, shopping sakan dan pergi Melancong dan Umrah.


Kita pun call emak di kampung, emak cakap tak perlu bagi emak duit lagi sebab emak dah jutawan.
Kita keluar rumah untuk pergi selesaikan urusan kita tadi. Keluar rumah, baru nak hidupkan kereta myvi, kereta pula rosak. Terus terbayang nak tukar dengan BMW 328i Sport. Sebelum tu, kena ada kereta lain dulu untuk ke Auto Bavaria. Kita pun call 012-5235574 untuk sewa kereta. "Maaf, kami tidak beroperasi selama setahun kerana semua staff cuti. Mereka sudah jadi jutawan."

Kita pun terus membuka applikasi Grab dan Uber. Ternyata tiada yang available kerana semua sudah jadi jutawan.  

Kita mula melangkahkan kaki keluar untuk mendapatkan teksi. Ternyata Teksi juga tiada kerana semua pemandu teksi sudah jadi jutawan. 

Kita teruskan melangkah ke bank untuk mengeluarkan duit. Bank juga tutup kerana semua pegawai bank sudah jadi jutawan. Duit di dalam mesin Atm juga sudah habis kerana kita agak lewat dan tiada penghantaran duit kerana mereka yang bekerja dengan Securiforce juga sudah jadi jutawan.
Kita mula buntu dan cuba melangkah longlai ke kedai mamak berhampiran untuk pekena teh ais kaw bagi menghilangkan rasa tertekan. Ternyata kedai mamak juga tutup kerana semua pekerjanya sudah jadi jutawan. 

Kita semakin buntu. Kelihatan banyak projek pembinaan bangunan tidak berjalan kerana semua pekerja Indonesiav dan Bangla juga sudah jadi jutawan. 

Kite melangkah masuk ke kedai 24 jam, 7 eleven. Buat kali pertama kedai 7 eleven juga tutup kerana semua pekerjanya sudah jadi jutawan. 

Banyak stesen minyak yang tutup kerana terputus bekalan minyak kerana pemandu lori minyak juga sudah jadi jutawan. 

Keadaan jalan menjadi semakin sesak. Tetapi tiada Polis Trafik yang bertugas menjaga lalu lintas kerana semua Polis Trafik juga sudah jadi jutawan.

Jadi, bagaimana dengan kita?

Kesimpulannya, Allah dah jadikan setiap perkara itu adil dan sempurna.

Kepada mereka yang Allah berikan nikmat rezeki dan pangkat yang lebih, jangan sesekali sombong.

Berlagak dan memandang hina pada orang yang serba kekurangan atau biasa-biasa sahaja ini. 

Kerana tanpa disedari, mereka ini lah yang banyak memudahkan urusan harian anda dengan izin Allah.

8 comments:

  1. ROku is the kind of network that will always entertaining. for more about Roku visit the below link
    Roku.com/link

    ReplyDelete
  2. ROku network that will always entertain you . for more about Roku visit the below link
    Roku.com/link

    ReplyDelete
  3. A tech writer who is passionate to write about streaming devices and its channel programs. Apart from my work, I am interested in music and sketching. Are you a person who needs updates about the new releases and is interested in tech blogs www.roku.com/link The Roku device can be activated by using an activation code. But first you will have to carry on with the setup process. Begin the setup process by connecting the cables to their respective ports. Then turn ON the streaming device and connect it to a firm internet facility. Now you can add the required channels using how to link roku to account to explore and enjoy. So, if you face problems while activating the streaming device then report your queries to the technical team on roku.com/link to enter code who are always ready to provide you with solutions

    also refer how to activate roku also and roku.com/link

    ReplyDelete

  4. AVG antivirus is the highest point of the line antivirus for the confirmation of your automated contraptions. It is expected to keep you ensured and secure. It verifies your critical data and archives, out of the compass of software www.avg.com/retail
    . It analyzes the data set away in your PC paying little respect to whether you are away from your PC.

    ReplyDelete
  5. Aol Desktop Gold Downloadis a faster and most secure software for Windows and Mac. You can follow step by step instructions to get Aol Desktop Gold Software.

    ReplyDelete
  6. To install the MS office setup and enter product key, make sure that user have a good internet connection. Now to install office on the device, open the folder where you have downloaded the file.

    install office home and student

    ReplyDelete

  7. After the launching of "Kids & Family" section on Roku channel, Roku is also adding new features to give more control to parents over the channel, what their kids can watch when accessing Roku channels.

    roku.com/link

    ReplyDelete

  8. Xfinity Authorize and Xfinity.com/authorize is an official website that help users to activate Xfinity Gateway. User can get the best plans online for the Internet, video and mobile services too. Get the package of entertainment by connecting with it and also get any services online whatever you need.

    xfinity.com/authorize

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...